Surdejsbrød bagt i brødform

 
Surdejsbrød bagt i form, formbrød

Der er virkelig gået inflation i surdejsbrød, grydebrød, og ‘no-knead-bread’ de sidste par år. Jeg har også været med på den! Og de er også flotte, de der store, flotte, runde brød. Men de er altså, helt ærligt, også lidt bøvlet. Bøvlet at lave og bøvlet at spise.

Så jeg har fundet en anden metode! En metode der rent faktisk kun tager sammenlagt 10 minutter, og som ikke kræver at du folder og kæler for din dej hvert 30. minut hele dagen.

Lad mig hermed slå et salg for surdejsformbrødet! Og her får du opskriften:

Det skal du bruge:

  • 100 gr. frisk surdej (Din surdej skal være frisk og nyfodret. Den skal altså være på sit maximum, eller måske endda lidt før den er nået dertil.)

  • 400 gr. vand

  • 500 gr. hvedemel

  • 12 gr. salt

Og sådan bager du et totalt praktisk, let og skide lækkert surdejs-formbrød:

  1. Hæld 100 gr. surdej og 400 gr. vand i en røreskål. Rør surdejen ud i vandet. Tilsæt 500 gr. hvedemel og rør det hele sammen til du har en homogen, pladret dej. Skrab kanterne fri, og sæt låg på. Det her gør jeg om aftenen efter aftensmad.
    (Til de af jer der bager efter Baker’s Percentages giver det en hydrering på 81.8%, hvis din surdej er på 100% hydrering)

  2. Efter en times tid tilsætter du 12 gr. salt, og strækker og folder dejen med en drivvåd hånd, så du ikke klistrer alt for meget fast. Målet er at inkorporere saltet og at samle den så meget som muligt, så den ligner en lidt mere homogen dej. Sæt låg på igen, og sæt den i køleskabet natten over.

  3. Om morgenen inden du tager på arbejde tager du den kolde dej ud, og vender/strækker den lige en tur igen. Låg på, og lad den nu stå ude på køkkenbordet indtil du kommer hjem fra arbejde.

  4. Når du kommer hjem skraber du dejen over i en brødform. Er formen nonstick er alt godt, er det en klassisk alu-form uden nonstick-belægning, så smør den grundigt med olie og drys den med et lag mel eller sesamfrø eller lign. før du skraber dejen over. Pensl dejen med olie og lav et tætsluttende låg af sølvpapir på din form.

  5. Tænd ovnen på så høj varme som den kan. Min går til 300, så det er det jeg bruger. Når ovnen er brandvarm, så er det ind med brødet midt i ovnen. Behold sølvpapiret på!

  6. Efter 30 minutter skruer du ovnen ned til 250 (hvis du allerede var på 250, bliver du bare der) tager sølvpapiret af - pas på, der kommer brandvarm damp ud - og bager brødet færdigt i en 15-20 minutter afhængig af hvor mørkt du ønsker det.

  7. Så snart brødet kommer ud af ovnen, vipper du det ud på en rist og lader det køle ned. Aller helst i mange timer, men hvis ikke du kan vente, så spis du bare et par skiver til din aftensmad.

Sådan, venner. Det der er der præcis 10 minutters arbejde i, sammenlagt. Og jeg sværger… det smager altså stadigvæk fuldstændig fantastisk, selvom det hverken er blevet foldet 10 gange, hævet i hævekurv eller bagt i en støbejernsgryde. Det er saftigt, sejt og skønt. Og ikke mindst kan man skære en skive af det der passer perfekt til en skive hjemmelavet rullepølse.