Gastrik - En uundværlig smagsgiver til sovs
Du skal lave dig selv en stor portion gastrik. Et par spiseskefulde af den gi'r alle saucer lavet på fond eller vin et kraftig smags-spark bag i - og så farver den tilmed, så du er fri for at bruge klam sovsekulør. Den har dybe noter af ting der ellers er svære at frembringe naturligt: bitterhed, frisk syrlighed og karameliseret sødme. Alt det du mangler til en rigtig god sovs! Men hvordan laver man gastrik? Den gode nyhed er, at det er mega let at lave:
- 250 gr sukker smeltes på panden til den er mørkebrun.
- Tilsæt en halv liter æblecidereddike, varm det op og lad det reducere lidt til den er sirupsagtig i konsistensen.
- Hæl den på en flaske med patentlukning.
Sådan! Den holder sig i 100 år, men du bruger den hurtigt. Lav dobbelt-portion, og giv den ene væk som gave.
Find opskrift på sovs, flæskesteg, andesteg og andre juleopskrifter her!