Gulyás, Gullasch, Gullash eller Goulash

IMG_3886.jpg

Gulyás, Gullasch, Gullash eller Goulash. Kært barn har mange navne, og som det er tilfældet med rigtig mange klassiske retter, også mange opskrifter. Men en ting ligger helt fast: Den gryderet som vi herhjemme kalder gullasch eller goulash, hedder "pörkölt" i Ungarn. Dernede har de til gengæld, en ret der hedder Gulyás, som  laves med paprika, vel-simret oksekød og en masse løg - Men Gulyás er en suppe. Ikke en gryderet. Her er en opskrift på denne skønne, varmende vinterret, som jeg lover at en ungarer ville acceptere.

Udover alm. spisekammerindhold skal du bruge: [checklist]

  • Oksekød af grov udskæring: F.eks bryst, klump, bov eller kam.
  • Mange løg og hvidløg
  • Gulerødder
  • Bladselleri
  • Pastinak eller persillerod
  • Kartofler
  • Stærk paprika
  • Sød paprika
  • Kommen
  • Modne tomater eller alternativt flåede dåsetomater

[/checklist]

Sådan gør du:

  1. Smørsimr 5 løg (groft skåret) og 3-4 fed hvidløg i din store jerngryde ved lav varme. De må ikke brune. Fjern dem fra gryden når de er glasklare.
  2. Ned i smøret putter du 3 spiseskefuld sød paprika, 2 spiseskefuld stærk paprika, 10-15 peberkorn i et tefilter og 1 spiseskefuld kommen. IKKE spidskommen! Mange opskrifter siger spidskommen. Det er forkert, og er opstået i en oversættelsesmisforståelse (spidskommen hedder Cumin på engelsk). Du skal bruge kommen.
  3. Skru op for varmen og lad krydderierne brune. Put dit oksekød i tern (bov, tykkam, bryst eller anden simrevenligt oksekød) ned i gryden, og brun det godt af.
  4. Tilsæt 2 liter kyllingefond eller vand; Nok til at kødet er dækket. Låg på. Skru helt ned på blusset, eller smid gryden i ovnen ved 150 gr, og lad det simre i adskillige timer. Minimum 2, gerne 6. Tjek vandstanden ind i mellem hvis du simrer meget længe.
  5. En halv time før du skal spise, tilsætter du 3 store kartofler, 2 pastinakker, 3 gulerødder og 3 tomater. Alle i tern. Kan du kun skaffe fesen-orange tomater, så brug dåsetomater. Grøntsagerne skal koges helt møre, men må ikke koge ud.
  6. Smag den til med salt/peber og evt mere paprika og stødt kommen. Server med brød.

Efter smag kan man et par minutter før servering tilsætte hjemmelavet pasta i små klumper. Csipetke, kalder ungarene det. Jeg er ikke kæmpe fan, og det er heller ikke et must i Ungarn.

Denne portion er stor! Hvis du vil fryse noget af den, så gør det inden du putter grøntsagerne i.

Velbekomme!