Opskrift på hjemmelavet gløgg
Når først du en gang har smagt en god hjemmelavet gløgg, så går du aldrig tilbage til den kedelige fra Blomberg! Her er en opskrift på en helt VILDT god hjemmelavet gløgg. Husk at du kan variere din gløgg i en uendelighed, ved at ændre på krydderisammensætningen - alt efter smag. Du behøver ikke følge opskriften nøje, bare hold forholdet mellem vand og sukker nogenlunde. Lav en ordentlig spand ekstrakt. Så har du til hele julen. Denne portion går til godt 3-4 flasker rødvin.
Det skal du bruge til ekstrakten: [checklist]
10-15 hele nelliker
8-10 hel stjerneanis
2 lakridsrødder
1 håndfuld groft skåret abrikoser
10 kapsler kardemomme som du lige knuser let
2-3 kanelstænger
1/2 muskatnød, stødt groft
2 groft skåret, hele økoappelsiner - med skal
2 groft skåret, hele økocitroner - med skal
Et par cm ingefær i skiver
500 g rørsukker
En håndfuld rosiner
4-5 hele muskatblommer (fås hos specielkøbmanden)
2 laurbærblade
10-15 hele sorte peberkorn
10-15 stk hel allehånde
Og det skal du bruge til selve gløggen:
3-4 flasker (billig) rødvin
1/2 flaske rød portvin
Mørk rom
500 gr rosiner
250 gr mandler
Sådan laver du hjemmelavet gløgg:
Put alle ekstrakt-ingredienserne op i en gryde sammen med 2 liter vand. Bring det i kog, og lad den langsomt reducere til ca. halv mængde. Sluk under blusset, lad den køle ned, og hæld hele baduljen på en bøtte, og sæt på køl.
I en anden bøtte tager du 500 gr rosiner og overhælder dem med rigeligt mørkt rom. Du kan også tilsætte et par stænger kanel eller hvad du nu synes.
Når du skal lave din gløgg tager du hele ekstrakten (uden krydderier) og blander med 3-4 flasker rødvin, en halv flaske portvin og en kvart til halv flaske rom, alt efter temperament. Varm den langsomt op til en 70 grader MAX! Du mister alkoholen hvis den bliver varmere, og det ønsker vi virkelig ikke. Du kan naturligvis også lave en mindre mængde ad gangen.
Ekstrakten kan holde sig hele december på køl. Men du får den sgu nok drukket inden. Hvis du ikke synes den smager "julet nok", så gør appelsinskal, kanelstang og lidt ekstra sukker i den færdige gløgg virkelig underværker.
Se flere opskrifter på julemad og julebag i menupunktet JUL eller lige her.