Nyretapper i Vietnamesisk marinade med fræk agurkesalat
Nyretapper har ikke noget med nyrer at gøre. En nyretapper er en ekstremt mør, billig, overset og lækker udskæring af oksekød. Den kaldes også onglet eller hanger steak. Nyretapper er en af de udskæringer der kan tåle at serveres rødest, så er du vild med rødt, kraftigt smagende oksekød, så vil du ELSKE nyretapper. Det fås som regel ikke i supermarkedet (endnu), men alle slagtere med respekt for sig selv har nyretapper på kortet, og du kan typisk finde en hel nyretapper til omkring 100,- kr, og der er oftest en 8-900 gr. i sådan en fyr. Min var fra Højgaard Hereford (#NoSpons). Opskriften her er KNALD nem. Den kræver vitterligt 2 x 15 minutters arbejde, hvor man marinerer sin nyretapper aftenen før servering, og dagen efter langtidssteger den ved meget lav temperatur, for at slutte af med en bruning. Marinaden agerer oven i købet også dressing til agurkesalaten, så det bli'r ikke meget lettere. Det ultimative fredagsmad til gæster.
Det skal du bruge: [checklist]
- 1 hel nyretapper
- 2 dl limesaft (ca. 4-5 lime)
- Revet skal af 2 lime
- 1 1/2 dl fishsauce
- 2 spsk sukker
- 4 fed hvidløg, fint skåret
- 1-2 stærke små chilier (som altid; du bestemmer selv styrken, men chili er lækkert)
- 1 agurk
- 2 bundter radiser
- 4-5 skalotteløg
- Frisk mynte
- Frisk koriander
- Et stegetermometer
[/checklist]
Sådan laver du nyretapper i Vietnamesisk marinade:
- Aftenen før laver du marinaden af limesaft, limeskal, fishsauce, sukker, hvidløg og chili. Smag det til, og sørg for at det sure, søde og salte smager nogenlunde lige kraftigt igennem. Hæld halvdelen af marinaden i en frysepose og smid din nyretapper ned i marinaden. Pres luften ud, bind knude på, og smid på køl. Gem resten af marinaden.
- En time før du skal servere, hælder du marinaden fra (smid den ud), sætter et stegetermometer ind så det er direkte i midten af kødet, og ligger din nyretapper på et stykke bagepapir, midt i en 60 grader varm ovn. Ja; 60.
- Imens ordner du salaten: Flæk agurken, skrab kernerne ud med en ske. Skær den i skrå skiver á 0.5 cm. Rens radiserne og skær dem i skiver. Hak skalotteløgene fint. Rens og pluk bladene af mynten og korianderen. Bland det hele, og overhæld det med resten af marinaden - ikke den fra det rå kød! Den fra i går.
- Når din nyretapper er 50 grader skal den ud af ovnen. Fjern stegetermometeret, og varm en pande op til den er BRAND varm. Lad den gerne stå på fuld blus i 5 minutter. Når panden er rødglødende lægger du din nyretapper på. Den skal bare have et minut max på hver side, for kødet er jo sådan set færdigt og skal bare brunes af.
- Sådan! Så har du det PERFEKT stegte stykke kød med en flot knaldrød kerne, og en dejlig råmarineret salat.
Nyretapper er håbløst overset. Og denne opskrift er virkelig, virkelig lækker og let gæstemad. Det skal du lave! Velbekomme.