Hvordan laver man en madplan? - Del 1

IMG_4055.jpg

Vi ved det jo egentlig godt, for vi får tudet ørene fulde af det i diverse madprogrammer på TV. I madsegmentet i Go' Morgen Danmark og i damebladene fortæller de os det også. Og der findes vist nærmest heller ikke et supermarked med respekt for sig selv, der ikke har en app, der kan hjælpes os: Du skal lave en madplan. Du skal sætte dine indkøb i system. Du sparer mange penge, du frigiver mere tid, og du kommer væk fra den udfordring, rigtig mange mennesker døjer med: Spaghetti med kødsovs, lasagne, hakkedrenge, krebinetter, kylling, frikadeller, forfra. Det er jo så mega let, når du kommer træt hjem fra arbejde at gribe til en af de klassikere, du har sat på bordet hver aften, lige siden du flyttede hjemmefra. Men også lidt kedeligt og ret uinspirerende. Jeg har jo oven i købet den mission, at jeg kun vil købe fritgående eller økologisk kød. Og helst dansk. Så hvordan klarer man den, uden at det kommer til at koste en middelsvær formue, og uden at man skal leve af kyllingefilet og hakkekød, som stort set er det eneste øko-kød, man kan være rimelig sikker på, man kan finde i den lokale brugs?

Hvordan laver man en madplan?

Man køber stort ind! Meget stort. Til en hel måned eller mere. For på den måde kommer prisen ned, og du kan i højere grad bruge weekenderne på at lave retter, som du så kan spise lækre rester af i hverdagen. Og det er smart!

Her er min proces:

  • Jeg starter med en månedsplan som overhovedet ikke er gjort op i opskrifter eller en decideret madplan, men som er gjort op i "Hvor mange dage om ugen skal jeg kunne lave mad på max 30-45 minutter, og hvor mange dage om ugen har jeg god tid til at lave mad".
  • I vores tilfælde skal vi have hurtig mad mandag til torsdag, halvhurtig (men mere deluxe) mad om fredagen og langsom mad lørdag og søndag. Både lørdagen og søndagens mad vil desuden generere en rest af en slags. Mandag: Hurtig mad nr 1 Tirsdag: Rest af Langsom mad nr 1 Onsdag: Hurtig mad nr 2 Torsdag: Rest af Langsom mad nr 2 Fredag: Hurtig mad deluxe Lørdag: Langsom mad nr 1 Søndag: Langsom mad nr 2

    Super simpelt.

  • Hvis vi spiser hjemme hver dag, og får kød hver dag og altid er mega sultne, så gi'r det på 4 uger: 8 x langsom/weekend mad 8 x gange hurtig hverdags mad 4 x hurtig mad deluxeMen men men... vi spiser jo ikke hjemme hver dag! Nogle gange går vi ud, nogle gange har vi gæster, nogle gange er vi gæster ved andres middagsborde, nogle gange er det kun en af os, der er hjemme, nogle gange spiser vi vegetarisk, og nogle gange vil vi ha' frisk fisk. Så denne portion rækker for os typisk til 40 dage.
  • Efter den udregning går jeg bare igang med at skrive retter ned. Stadig helt ukonkret, men delt op i langsom og hurtig mad: "Indisk med lam", "rød bøf", "kylling i asparges", "spaghetti med kødsovs", "noget med lever" osv osv. Og når det er gjort, går jeg igang med at bestille kød hjem fra de gårde/leverandører, jeg benytter mig af.
  • For nemheds skyld har jeg besluttet, at jeg i denne måned vil bestille ALT kød fra Mineslund (#NoSpons). Det gør det en lille smule dyrere end det behøver at være, når man kun benytter sig af en enkelt leverandør, men i løbet af de næste måneder vil jeg introducere dig for nogen flere leverandører, så vi kan få prisen bragt lidt ned. Mineslund har dog et stort udvalg, en super høj kvalitet, plus de bringer ud. Derfor starter vi der.Jeg har bestilt: 1 roastbeef 2 svineskanke 2 pakker spareribs 1 pakke hakket svinekød 1 hel landkylling 1 pakke kyllingvinger 2 svinemørbrad 2 kilo nakkesteg 1 kilo oksetværreb 3 kilo oksespidbryst u/ben 1 pakke hakket oksekød 1 pakke lammehjerter 1 pakke lammelever 1 pakke lam i tern 1 lammeculotte 1 pakke hakket kalv og flæsk 2 hele nyretapper

Det dér, det giver kød til 40 dage for 2000 kr. Eller i vores tilfælde 25,- kr pr. dag pr. person. Hvis du er mere til hakket kød, end vi er, vil det være en del billigere. Der vil være gryderetter, røde bøffer, salater, BBQs, lækre stege, indisk mad, asiatisk mad, dansk mad, pasta, amerikansk mad... Alt muligt mad! Jeg har sågar købt ind til, at jeg vil ryge mit eget bacon. Og når det først er leveret, skåret op og frosset ned, så er det fuldstændig som at have en sygt velassorteret køledisk midt sit i eget køkken.

Og det er DEN køledisk du så i de efterfølgende 4-5-6 uger, bruger til at lave den egentlige ugeplan. Din madplan.

Det vender vi tilbage til i "Hvordan laver man en madplan? - Del 2".

EDIT: Den mængde kød her kan være i en almindelig fryser med 3 skuffer. Jeg ejer ikke en kummefryser. Desværre.